PELERINAJ LA HRAMUL SFANTULUI IOAN RUSUL

Ziua 1 – 2: Se circula pe traseul localitatea de plecare Bacau (ora 16:30) – Bucuresti –  Giurgiu – Ruse – Sofia – Promachonas apoi intram in Thessalonik si vizitam Biserica Sf. Dumitru, Sf. Sophia, Turnul Alb [(optional), in masura timpului disponibil si orarului manastirii, catre Souroti –  Manastirea Sf. Ioan Evanghelistul si reculegere la Mormantul Cuv. Paisie Aghioratul precum si la Moastele Sf. Arsenie Capadocianul de la Souroti ] si ne continuam drumul catre Paralia Katerini. Cazare Hotel 2*/3*.
Ziua 3: Mic dejun. Incepem ziua cu scurta oprire la Schitul Sf. Paraskevi din Valea Tempi si ne indreptam catre Kalampaka. Inainte de a urca la manastiri ne oprim sa vedem cum se picteaza icoanele la Atelierul de icoane din Kalampaka. Urcam catre Marele Meteor, Sf. Stefan, unde vom poposi pana spre dupa amiaza. Coboram de la Meteore prin satul traditional Kastraki si oprim la taverna pentru servitul mesei (optional). Timp liber. Cazare la Hotel 3* in Kalampaka.

Ziua 4: Mic dejun. Incepem drumul catre Atena dar nu inainte de a trece prin Nea Makri pentru rugaciune la Biserica Sf. Efrem cel Nou, iar odata ajunsi in Atena (in functie de timpul avut la dispozitie si de destinatia cazareii, vedem daca este posibil un tur panoramic – din autocar – al centrului istoric al Atenei). Cazare Hotel 3* in Atena sau in functie de orarul de ferryboat, cazare in Agia Marina, Insula Egina (~ 400 km)

Ziua 5: Mic dejun. Matinal ne imbarcam pe ferry-boat catre Insula Egina (traversare ~1h30min), ne indreptam catre Biserica Sf. Treimi – Sf. Nectarie Taumaturgul. Dupa reculegere ne intoarcem in portul Egina si traversam cu ferryboat-ul catre Pireu – Atena si ne continuam deplasarea catre Insula Evia trecand podul de la Chalkida, ne indreptam catre Loutra Edipsou. Cazare Hotel 2*/3* Evia. (in functie de optiunea aleasa pt cazare)

Ziua 6: Mic dejun. Plecam catre Biserica Sf. Ioan Rusul si participam la Slujba de hram. Ne continuam vizita spre Rovies (trecand prin localitatile Paleochori, Damia si Kalamoudi si ne oprim la Manastirea Schimbarea la Fata (Cuv. David) – continuam spre cazare. Timp liber. Cazare Hotel 2*/3* Evia.

Ziua 7 – 8: Mic dejun. Plecare catre tara pe ruta Agiokampos (imbarcare ferry-boat si traversare 30 min) – Glyfa. Dupa o scurta oprire la Manastirea Kato Xenia (ce adaposteste părţi din Brâul Maicii Domnului, dar şi o icoană făcătoare de minuni posibil pictată de Sfântul Evanghelist Luca). Ne reluam drumul catre tara prin Promachonas – Sofia – Ruse – Giurgiu – Bucuresti – Bacau localitatea de destinatie. Sosire in cursul celei de-a doua zi, in functie de conditiile de trafic.

Tariful include:  

 • Transport cu autocar clasificat international
 • 3 traversari cu ferryboat (Pireu – Egina; Egina – Pireu; Agiokampos – Glyfa).
 • 5 nopti cazare in camere duble, triple in hoteluri categorie 2*/3*
 • 5 mic dejunuri            

Tariful nu include:

 • Asigurare medicala de călătorie
 • Intrări la obiectivele turistice (Meteora 3 €/pers./manastire)
 • Ghid insotitor si/sau ghid local (Meteora)
 • Alte cheltuieli personale care nu sunt specificate in oferta
 • Supliment cina: 50 €/pers. (minim 20 persoane)

Suplimente optionale (valabile numai daca este alegerea intregului grup):

Hotel 4* Atena:                   +   4 €/persoana

Hotel 4* Chalkida, Evia:   + 10 €/persoana

 Tarifele sunt valabile pentru un grup de minim 40 de platitori (pentru un numar mai mic de platitori aceasta se recalculeaza).

 • Tariful este valabil pentru Pelerinaj organizat in perioada mentionata. Pentru alte perioade aceseta se recalculeaza.
 • Obiectivele mentionate pentru vizita si desfasurarea programului se poate modifica in functie de datele alese, orarul manastirilor, orarul de ferryboat precum si in caz de forta majora: greve, etc.

 Moastele Sfântului Ioan au ajuns pe insula Evia, în actualul oraş Procopie. Aici s-a ridicat o nouă biserică, terminata în anul 1951 şi care adăposteşte astăzi racla cu Sfintele moaşte ce izvorăsc tuturor celor ce aleargă cu credinţă la ajutorul Sfântului nesecat râu de tămăduiri şi alinări ale suferinţelor celor trupeşti şi sufleteşti.

Sfantul Nectarie s-a nascut intr-o familie saraca de pe malul marii Marmara. Parintii sai, Dimos si Marie Kephala, i-au dat numele de Anastasie. La varsta de 14 ani a plecat la Constantinopol ca sa lucreze si sa se scoleasca. In anul 1866, la varsta de 20 de ani, Sfantul Nectarie pleaca in insula Chios ca sa predea ca invatator. Aici devine calugar, cu numele de Lazar, la 7 noiembrie 1876, in celebra manastire Nea Moni. Un an mai tarziu a devenit diacon, Tot in acest an, 1885, Sfantul Nectarie pleaca la Alexandria – Egipt, unde a fost hirotonit preot la biserica Sfantul Nicolae din Cairo. Cativa ani mai tarziu, in 1889, a fost hirotonit episcop de Pentapole. Dar, dupa doar un an, a fost alungat din Egipt in urma calomniilor unor clerici invidiosi. A ramas cativa ani predicator (1891-1894), iar apoi a fost numit director al scolii teologice Rizarios, care forma viitori preoti. A ramas 15 ani in acest post ecleziastic. In anul 1904, la cererea mai multor calugarite, a fondat manastirea „Sfanta Treime” din insula Egina, devenita azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxa.

In luna decembrie a anului 1908, la varsta de 62 de ani, Sfantul Nectarie si-a dat demisia din postul de director al scolii teologice si s-a retras in manastirea sa din Egina, unde a ramas pana la sfarsitul vietii.

In mijlocul Greciei, pe valea Tesaliei, nu departe de Muntii Pindului, linga oraselul Kalambaka, se afla un ansamblu urias de stinci golase ce se inalta spre cer, cunoscute in toata lumea sub numele de Meteore. Pe aceste stinci fara vegetatie, s-a infiripat viata monahala inca din secolul al IX-lea. Pe virfurile cele mai greu accesibile, calugari nevoitori au construit manastiri de o rara frumusete. In secolul al XV-lea numarul lor atingea 24. Acum mai sint vietuite doar sase manastiri, dintre care patru de calugari si doua de maici.

După conflictul dintre Turcia şi Grecia din anul 1922, când Asia Mică a intrat sub stăpânirea turcilor, grecii din această regiune au fost nevoiţi să plece, luând cu ei sfintele moaşte, odoarele bisericii şi puţine lucruri personale. După multe peregrinări, moaştele Sfântului Ioan Rusul au ajuns pe insula Evia, în actualul oraş Procopie. Aici s-a ridicat o nouă biserică, a cărei construcţie s-a terminat în anul 1951 şi care adăposteşte astăzi racla cu Sfintele moaşte ce izvorăsc tuturor celor ce aleargă cu credinţă la ajutorul Sfântului nesecat râu de tămăduiri şi alinări ale suferinţelor celor trupeşti şi sufleteşti.

Parintele Paisie a fost un om simplu, dar in acelasi timp un om harismatic, un om care a adunat in el chipul apostolului, al teologului, al omului duhovnicesc, a adunat in el chipul parintelui.

Sfantul Efrem cel Nou, numit Mare Mucenic si Tamaduitor, s-a nascut in data de 14 septembrie 1384, in ziua praznuirii Sfintei Cruci. La varsta de numai 14 ani, el va intra ca monah in Manastirea Buna Vestire, manastire zidita pe locul numit „Colina Neprihanitilor”, undeva in Atica, Grecia. Sfantul Efrem cel Nou a adormit in Domnul in ziua de 5 mai 1426, intr-o zi de joi, in jurul orei 09.00, dupa neinchipuite torturi, in varsta fiind de numai 42 de ani. Sfintele lui Moaste au fost descoperite in data de 3 ianuarie 1950.