PELERINAJ la IASI si M.rea HADAMBU – excursie de o zi

 

BACAU – ROMAN ( Scurt popas pentru inchinare la Catedrala Arhiepiscopala ) – IASI – M.rea Hadambu ( Vizitarea manastirii Hadambu ) – IASI : Incepem vizita in capital Culturala si Spirituala a Moldovei cu Catedrala Mitropolitana , Catedrala Veche din Iasi ( Centru Eparhial ), M.rea Sfintii. Trei Ierarhi, M.rea Golia, M.rea Galata, Palatul Culturii, Bojdeuca lui Ion Creanga, Parcul Copou ( Teiul lui Eminescu )

Prețul include:

  • Transport autocar clasificat internațional

Pretul nu include:

  • Intrările la obiectivele turistice;

Catedrala Mitropolitana din Iasi

Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde sunt pastrate Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost ridicata pe locul altor doua biserici, mai vechi, Biserica Alba Biserica Stratenia. Catedrala Mitropolitana s-a zidit in vremea domnitorului Ioan Sturdza, prin osardia Mitropolitului Veniamin Costache, intre anii 1833 si 1842, dupa planurile arhitectilor austrieci Johann si Gustav Freiwald. Dupa o intrerupere de 40 de ani, din cauza caderii boltii centrale, se reia constructia, prin grija Mitropolitului Iosif Naniescu, intre anii 1880 si 1886, arhitect fiind Alexandru Orascu. Catedrala este pictata de Gheorghe Tattarescu. Moastele Sfintei Parascheva au fost mutate aici, de la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, in 1889.

Manastirea Hadambu

Manastirea Hadambu, aflata la o distanta de 30 de kilometri fata de Iasi, in satul Mogosesti, este un complex monastic fortificat, defensiv, construit pe la jumatatea secolului al XVII-lea. Aceasta manastire de calugari, cu o obste de zece vietuitori in prezent, va ajunge cu timpul in ruina, insa, in anul 1991, din bunavointa lui Dumnezeu, va fi reinfiintata si repictata.


Manastirea Hadambu

Dupa o istorie zbuciumata si insuficient elucidata in toate detaliile si sinuozitatile sale, adeseori cu aspecte contradictorii sau controverse, se poate afirma ca manastirea cunoscuta sub denumirea de Schitul Hadambu, dar si sub aceea de Schitul din Dealul Mare trece in prezent printr-un autentic reviriment, printr-o perioada fara precedent de renastere din propriile sale vestigii. Specialisti dintre cei mai autoritari in domeniu au relevat faptul ca manastirea Hadambu, asa cum a fost construita ea, incepand cu anul 1659 este un complex fortificat, reprezentativ pentru arhitectura moldoveneasca din secolul al XVII-lea si ca biserica, de mici dimensiuni, prezinta un plan mixt, caracterizindu-se prin diferite amenajari defensive, proprii si incintei de plan rectangular, prevazuta la colturi cu turnuri circulare, specifice constructiilor cu functii de aparare. Biserica manastirii, purtand hramul „Nasterea Maicii Domnului„, este o biserica de proportii reduse, consolidata din piatra bruta si avand peretii cu chenare gotice.

A aparut si o noua biserica cu hramul „Acoperamantul Maicii Domnului„, pardosita cu marmura de Ruschita, prelucrata in atelierele de la Holboca – Iasi. Pictura bisericii, in plina desfasurare, in tehnica „al fresco” a fost inceputa de maestrul Vasile Buzuloiu din Bucuresti, fiind continuata de ucenicul sau, Vasile Gheorghita.

Edificiul este inalt, zvelt, lansat cu suplete in spatiu, dar temeinic asezat pe sol. Plasata in varful Dealului Mare, biserica domina privelistea si se asambleaza perfect cu peisajul din jur. Demisolul bisericii serveste ca paraclis, fiind pus sub protectiaSfantului Ierarh Nicolae, praznic celebrat in ziua de 6 decembrie a fiecarui an.