PELERINAJ CORFU – METEORA – EGHINA -EVIA GRECIA


 

Ziua 1 – 2: Se circula pe traseul: localitatea de plecare Bacau – Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Sofia – Promachonas – cu scurta oprire la Thessalonik – Souroti pentru vizita la Manastirea Sf. Ioan Evanghelistul si reculegere la Mormantul Cuv. Paisie Aghioratul precum si la Moastele Sf. Arsenie Capadocianul (in functie de ziua aleasa pentru vizita). Ne indreptam catre centrul Thessalonik-ului si oprim la Biserica Sf. Dimitrie, Sf. Sophia, Rotonda, Arcul lui Galeriu, Turnul Alb. Cazare Paralia Katerini, Hotel 2*/3*.

Ziua 3 : Mic dejun – Plecare catre Complexul Monahal de la Meteore, cu scurta oprire la Schitul Sf. Paraskevi din Valea Tempi. Inainte de a urca la manastiri ne oprim sa vedem cum se picteaza icoanele la Atelierul de icoane din Kalampaka. Vizitam Marele Meteor cu hramul Metamorfosi (Schimbarea la Fata) si Sf. Stefan. ( in functie de ziua aleasa pentru vizita).  Optional, dupa ce coboram de la Meteora se poate servi masa de pranz la o taverna din apropiere. Cazare Hotel 3*, Kalampaka.

Ziua 4: Mic dejun  – Ne continuam traseul catre Igoumenitsa (traversare cu ferryboat-ul) – Insula Corfu (Kerkyra). Avem ocazia sa ne inchinam la Mitropolia din Kerkyra cu moastele Sf. Teodora Imparateasa, Biserica Sf. Spiridon si  Manastirea Paleokastrita (optional) cu icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Cazare Hotel 3*, Corfu.

Ziua 5: Mic dejun  – Ne imbarcam pe ferryboat sa traversam inapoi pe continent si traseul de astazi ne poarta peste una din capodoperele ingineriei, podul de la RIO, spre Patra unde poposim la Catedrala Sf. Apostol Andrei iar pe dupa amiaza ajungem la cazare Hotel 3*, Kato Rodini.

Ziua 6: Mic dejun Plecam catre portul Pireu, si in masura timpului avut la dispozitie (optional) oprim la Man. Sf. Patapie din Loutraki. Odata ajunsi in portul Pireu urmeaza imbarcare pe ferry-boat (traversare 1 ½ h) – Egina si. Vizitam Biserica Sf. Treimi – Sf. Nectarie Taumaturgul. Revenim in portul Egina pentru imbarcare pe ferryboat si traversare inapoi in Pireu – 1 ½ h. Timp liber. Cazare Hotel 3*, Atena.

Ziua 7: Mic dejun – Matinal, ne delectam privirile cu un tur panoramic de oras (din autocar) cu oprire la vechiul Stadionul Olympic (Kalimarmaro) apoi ne continuam deplasarea catre Nea Makri la Biserica Sf. Efrem cel Nou. Ne indreptam catre Insula Evia traversand podul de la Chalkida si dupa inca o oprire la Manastirea Sf. Ioan Rusul si Manastirea Cuv. David Batranul ajungem la Cazare Hotel 3*, Evia (in functie de optiunea aleasa pt cazare).

Ziua 8 – 9: Mic dejun. Plecare catre tara pe ruta port Agiokampos (traversare cu ferry-boat-ul 30 min) catre Glyfa – Thessalonik  – Promachonas – Sofia – Ruse – Giurgiu – Bucuresti – Bacau localitatea de destinatie. Sosire in cursul dupa amiezii a zilei urmatoare, in functie de conditiile de trafic.

Tariful include:

 • Transport cu autocar clasificat international
 • 5 traversari cu ferryboat (Pireu – Egina – Pireu; Agiokampos – Glyfa, Igoumenitsa – Corfu – Igoumenitsa)
 • 6 nopti cazare in camere duble, triple in hoteluri categorie 2*/3*
 • 6 mic dejunuri

Tariful nu include:

 • Asigurare medicala de călătorie
 • Ghid inotitor si sau ghid local (Meteora, Arena)
 • Intrări la obiectivele turistice (Meteora 3 €/ pers/mănăstire)
 • Alte cheltuieli personale care nu sunt specificate in oferta
 • Tarif cina: 60 €/pers. (minim 20 persoane)

Suplimente optionale (valabile numai daca este alegerea intregului grup):

Hotel 4* Atena:                      + 4 €/persoana

Hotel 4* Chalkida, Evia:        + 5 €/persoana

 

Tarifele sunt valabile pentru un grup de minim 40 de platitori (pentru un numar mai mic de platitori aceasta se recalculeaza).

 • Tarifele sunt valabile pentru Pelerinaje organizate in perioadele: 12 ianuarie – 04 iunie & 20 septembrie  – 30 noiembrie. Pentru alte perioade acesta se recalculeaza.
 • Obiectivele mentionate pentru vizita si desfasurarea programului se pot modifica in functie de datele alese, orarul manastirilor, orarul de ferryboat precum si in caz de forta majora: greve, etc.

  Sfantul Nectarie s-a nascut intr-o familie saraca de pe malul marii Marmara. Parintii sai, Dimos si Marie Kephala, i-au dat numele de Anastasie. La 14 ani a plecat la Constantinopol ca sa lucreze si sa se scoleasca. In 1866, Sfantul Nectarie pleaca in insula Chios ca sa predea ca invatator. Aici devine calugar, cu numele de Lazar, la 7 noiembrie 1876, in celebra manastire Nea Moni. Un an mai tarziu a devenit diacon, Tot in acest an, 1885, Sfantul Nectarie pleaca la Alexandria – Egipt, unde a fost hirotonit preot la biserica Sfantul Nicolae din Cairo. Cativa ani mai tarziu, in 1889, a fost hirotonit episcop de Pentapole. Dar, dupa doar un an, a fost alungat din Egipt in urma calomniilor unor clerici invidiosi. A ramas cativa ani predicator (1891-1894), iar apoi a fost numit director al scolii teologice Rizarios, care forma viitori preoti. A ramas 15 ani in acest post ecleziastic. In anul 1904, la cererea mai multor calugarite, a fondat manastirea „Sfanta Treime” din insula Egina, devenita azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxa. In luna decembrie a anului 1908, la varsta de 62 de ani, Sfantul Nectarie si-a dat demisia din postul de director al scolii teologice si s-a retras in manastirea sa din Egina, unde a ramas pana la sfarsitul vietii.

In mijlocul Greciei, pe valea Tesaliei, nu departe de Muntii Pindului, linga oraselul Kalambaka, se afla un ansamblu urias de stinci golase ce se inalta spre cer, cunoscute in toata lumea sub numele de Meteore. Pe aceste stinci fara vegetatie, s-a infiripat viata monahala inca din secolul al IX-lea. Pe virfurile cele mai greu accesibile, calugari nevoitori au construit manastiri de o rara frumusete. In secolul al XV-lea numarul lor atingea 24. Acum mai sint vietuite doar sase manastiri, dintre care patru de calugari si doua de maici.

După conflictul dintre Turcia şi Grecia din anul 1922, când Asia Mică a intrat sub stăpânirea turcilor, grecii din această regiune au fost nevoiţi să plece, luând cu ei sfintele moaşte, odoarele bisericii şi puţine lucruri personale. După multe peregrinări, moaştele Sfântului Ioan Rusul au ajuns pe insula Evia, în actualul oraş Procopie. Aici s-a ridicat o nouă biserică, a cărei construcţie s-a terminat în anul 1951 şi care adăposteşte astăzi racla cu Sfintele moaşte ce izvorăsc tuturor celor ce aleargă cu credinţă la ajutorul Sfântului nesecat râu de tămăduiri şi alinări ale suferinţelor celor trupeşti şi sufleteşti.

Sfantul Efrem cel Nou, numit Mare Mucenic si Tamaduitor, s-a nascut in data de 14 septembrie 1384, in ziua praznuirii Sfintei Cruci. La varsta de numai 14 ani, el va intra ca monah in Manastirea Buna Vestire, manastire zidita pe locul numit „Colina Neprihanitilor”, undeva in Atica, Grecia. Sfantul Efrem cel Nou a adormit in Domnul in ziua de 5 mai 1426, intr-o zi de joi, in jurul orei 09.00, dupa neinchipuite torturi, in varsta fiind de numai 42 de ani. Sfintele lui Moaste au fost descoperite in data de 3 ianuarie 1950.

Catedrala Maicii Domnului din Corfu sau Spileotissa este situata în apropiere de portul vechi, şi a luat numele de la o peşteră, care a fost în apropiere.
Construita în 1577, în locul unei biserici mai vechi a Sf. Vasilios în anul 1841 şi este astazi Catedrala din Corfu. Este bazilica cu faţadă baroc, adaugata in secolul 18.
Biserica este dedicata Fecioarei Maria, Sf. Vlassios şi Sf. Teodora, soţia împăratului Teofil, care a avut grija de restaurarea imaginilor, moastelor, care sunt păstrate în templu într-o urnă de argint. Biserica conţine o colecţie interesantă de icoane datând de la 14 la secolul 19.

Nascut in insula Cipru, in anul 270, Sfantul Spiridon a fost fiul unei familii sarace si simple. Crescand in dreapta credinta si ducand o viata de nevointa, Sfantul Spiridon a fost hirotonit episcop de Trimitunda. Sfantul Spiridon a luat parte la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, unde a aparat dogma Sfintei Treimi prin prefacerea unei carmizi in pamant, apa si foc.

Sfantul a trait si a murit in Cipru, de-a lungul vietii sale el savarsind nenumarate minuni. El a fost prins si omorat in vremea persecutiei lui Maximin, in anul 350. Dupa adormirea in Domnul a sfantului, cand saracinii au atacat insula Cipru, localnicii i-au deschis mormantul, spre a lua trupul sau in Constantinopol, spre a nu fi profanat. Trupul sau era neputrezit si frumos mirositor.

Dupa cucerirea Constantinopolului, in anul 1453, preotul Gheorghe Kalohairetis, din Corfu, a luat Moastele Sfantului Spiridon cu sine, pe meleagurile natale. Acestea au ramas, pentru o vreme, in familia lui. Facand parte din zestrea nepoatei sale, Asemina, Moastele Sfantului au ajuns in posesia familiei Voulgaris, care le-au asezat in capela personala.

Moastele Sfantului Spiridon au fost asezate in actuala locatie in anul 1590, cand biserica cea veche din Sorokos a fost daramata, spre a fi zidite zidurile cele fortificate ale orasului. Anual, in oras au loc patru mari procesiuni cu Moastele Sfantului Spiridon.